Skip to main content
Op Goeree-Overflakkee geeft de jonge organist Ard van der Linden binnenkort weer een orgelconcert. Ditmaal op een hiervoor iets minder gangbare locatie op het eiland, maar juist een locatie die alleszins de moeite waard is voor het geven van- en luisteren naar een concert. “Zowel het orgel als deze prachtige kerkruimte met zijn mooie akoestiek verdienen veel meer aandacht”, zegt Ard, “en daarom geef ik mijn volgende orgelconcert daar: in de Rooms Katholieke kerk te Oude-Tonge, op haar bijzonder fraaie Seifert-orgel”. Zaterdag 17 juni a.s. hoopt Ard hier te concerteren. De aanvang is om 20.00 uur, na afloop is er een hapje en een drankje en de toegang is gratis. Een vrijwillige financiële bijdrage tijdens een collecte bij de uitgang van de kerk is natuurlijk altijd welkom.
De laatste keer dat Ard op Goeree-Overflakkee concerteerde is anderhalf jaar geleden. Door het onderscheidende repertoire dat hij ten gehore brengt, met eigen werken en improvisaties, verraste hij menig luisteraar. Het was zijn bedoeling om op het eiland regelmatig het orgel in de schijnwerpers te zetten voor een breed publiek, maar coronamaatregelen maakten dat lange tijd onmogelijk. Nu dit voorbij is pakt Ard de draad weer op en laat hij graag zo veel mogelijk mensen weer genieten van de veelheid aan klankschakeringen die uit een orgel tevoorschijn kan worden getoverd. Maar ook van zijn creatieve muzikale vindingen, want Ard is er de man niet naar om platgetreden paden te begaan, ook in muzikaal opzicht niet, maar hij komt graag met een originele aanpak. Dat zal ook tijdens het aanstaande concert in Oude-Tonge weer zo zijn, waar hij graag alle muziekliefhebbers aan hun trekken laat komen, zowel de minder geoefende luisteraar als de professional, en met zowel liedgebonden als niet-liedgebonden muziek.
Kroonstuk
Zoals velen weten die hem kennen, heeft Ard een ernstige visuele beperking. En het is bekend dat veel musici die slecht kunnen zien, en dus moeilijk bladmuziek kunnen lezen, juist talent hebben om op hun gehoor bijzondere muzikale verrichtingen te leveren. Dat is ook bij Ard het geval. Zijn eerdere concerten op het eiland gaven daar al blijk van. En ook voor de komende uitvoering heeft hij iets bijzonders in petto. “Het kroonstuk van het concert is een toonkunstimprovisatie, met als thema ‘Nature life’”, vertelt de jonge organist. “Allerlei processen die je in de natuur tegenkomt, zal ik hierin musicerend uitbeelden. Van natuurwetten en dierenleven tot zonsopkomst en -ondergang, het zal allemaal te beluisteren zijn. Ook allerlei klankaspecten van het ontzettend mooie orgel in deze kerk zullen erin ten gehore worden gebracht, van de verstillende achtvoet fluiten tot de markante chamadetrompet toe.”
Seifert-orgel
“Van de Duitse orgelbouwer Seifert staan niet veel orgels in Nederland”, vertelt Ard verder. “We kennen natuurlijk allemaal het mooie Frobenius-orgel in de Hervormde Kerk van Oude-Tonge, maar dat in hetzelfde dorp anderhalve straat verder dit unieke Seifert-orgel staat, in een ruimte die qua akoestiek en om te zien ook nog eens zeer de moeite waard is, dat is veel minder bekend. Geheel onterecht en door middel van het komende concert wil ik daar graag iets aan doen. Wat mij betreft volgen andere musici dit voorbeeld en laten ook zij voor uitvoeringen hun oog eens vallen op deze prachtige kerk. Toen ik hier een halfjaar geleden voor het eerst kwam, werd ik vanaf de eerste toon die uit het orgel kwam geraakt door de prachtige klank van dit instrument en door de fraaie akoestiek van de kerk. Hierdoor geïnspireerd heb ik ook het programma voor het concert van 17 juni samengesteld. Veel meer mensen zouden van dit orgel en van deze kerk moeten kunnen genieten, vandaar dat ik hier mijn volgende concert geef.”
Muzikaal avondje uit
Bijzonder om te vermelden is dat Ard deze avond twee eigen werken zal publiceren die nu ook op bladmuziek staan. Het zijn een Adagio en Trio over Psalm 1 en een wat lichtvoetiger Toccata over Psalm 2. Deze werken zullen hier voor het eerst te koop zijn. Verder zullen de verrichtingen van de organist te volgen zijn op een scherm beneden in de kerk. “En met een hapje en een drankje na afloop heeft deze avond genoeg ingrediënten om te genieten van een ‘muzikaal avondje uit’, evenals van de gastvrijheid die men hier kent”, geeft Ard aan. “Ik hoop ook hier weer veel muzikale vrienden te mogen ontmoeten!”